Translator

Δευτέρα

CHERNOBYL


PRIPYAT
Η Pripyat ηταν παντα μια μυστικη πολη, 3 χλμ απο το Τσερνομπιλ. Χτιστηκε για να στεγασει τους εργαζομενους στο πυρηνικο σταθμο και ειχε πληθυσμο 50.000 κατοικους.
Τριαντα εξι ωρες μετα την εκρηξη 1200 λεωφορεια μετεφεραν μακρια απο την πολη το συνολο του πληθυσμου της. Σημερα κανεις δεν ζει εκει και η ενσωματωμενη ακτινοβολια ειναι μεγαλη, η Pripyat ειναι αυστηρα περιορισμενη σε επισκεψεις οι οποιες δεν υπερβαινουν τις 2 εβδομαδες.
ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
Στις 25 Απριλιου 1986, το προσωπικο του αντιδραστηρα του Τσερνομπιλ Νο4 αρχισε να προετοιμαζεται για μια δοκιμη-πειραμα. Προκειμενου να γινουν οι δοκιμες σταδιακα το προσωπικο αρχισε μειωνει την θερμικη ισχυ του αντιδραστηρα και παραλληλα απενεργοποιησαν ολα τα συστημα ασφαλειας.Σκοπος του πειραματος ηταν ο ελεγχος της ικανοτητας του συστηματος να παρεχει ηλεκτρικη ισχυη στα συστηματα ασφαλειας εως οτου ξεκινησουν τα ηλεκτροπαραγωγα ζευγη (Η/Ζ).
Στις 01:21 αρχιζει το πειραμα ενω ολα τα συστηματα ασφαλειας ηταν εκτος λειτουργιας ετσι ωστε να μην διακοπει το πειραμα,το προσωπικο κλεινει τις βαλβιδες παροχης ατμου στον ατμοστροβιλο, στις 01:23 η ισχυς ανεβαινει λογω της θετικης αναδρασης του κενου, ταυτοχρονα οι χειριστες αντιλαμβανοντας την κατασταση προσπαθουν να κλεισουν τον αντιδραστηρα αλλα ηταν πλεον αργα, στις 01:24 η θερμοκρασια εχει φτασει 1.100C
ακολουθουν 2 εκρηξεις με αποτελεσμα να πεσει η οροφη του κτηριου, ενω καιγεται και ο γραφιτης και διαρρεει στην ατμοσφαιρια ραδιενεργο ρευμα.
μετα το ατυχημα εξετασθηξαν τροποι εγκιβωτισμου του κατεστραμενου αντιδραστηρα ωστε να περιορισθει η περαιτερω διαρροη των ραδιενεργων υλικων,τελικα ο αντιδραστιρας εγκλωβιστηκε σε μια δομη απο 300.000 τονους σκυροδεματος και σιδηρου, η οποια ειναι γνωστη πλεον ως "σαρκοφαγος".