Translator

Πέμπτη

Η Κρυογενετική στην ιατρική... ελπίδα ή ψευδαίσθηση;



Γενικά η κρυογενετική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Φυσικής που μελετά τις μεταβολές των ιδιοτήτων της Ύλης στην περιοχή των θερμοκρασιών του απολύτου μηδενάς (-273 C).

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΥΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ

Μια σχετικά πολύ νέα μέθοδος που υπόσχεται να διαφυλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα για λόγους υγείας, αισθητικής αλλά και (κυρίως) γονιμότητας έρχεται να ανασύρει σενάρια φουτουριστικών ονείρων.

Η αποθήκευση βλαστοκυττάρων (τα οποία είναι και τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται από την κρυογενετική) είναι πλέον η πιο σημαντική επένδυση για τη σύγχρονη επιστήμη.

Με τις σημερινές γνώσεις η ιατρική τεχνολογία ελπίζει ότι θα δοθούν λύσεις σε ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον αλλά και στην ανάγκη ανανέωση καρδιακού μυ (πχ μετά από έμφραγμα), στην αποκατάσταση του θυρεοειδή και στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων στους διαβητικούς.

Στον κόσμο υπάρχουν ήδη σε μερικά κράτη τράπεζες βλαστοκυττάρων και έτσι στα μέσα του 2006 μετά από νομοθετική ρύθμιση επιτράπηκε η κρυογένεση και στη χώρα μας.

Ήδη υπάρχουν πάνω από 3.500 δείγματα που φυλάσσονται στην CryoBanks, θυγατρική του ΙΑΣΩ και με δότες έμβρυα που γεννήθηκαν σε μαιευτήρια ή από γυναίκες όλης της Ελλάδας.

Το κόστος συντήρησης φτάνει περίπου τα 2.200 ευρώ (για 20 χρόνια) και το ποσοστό που αναζητά αυτή τη μέθοδο για χρήση σε γονιμοποίηση φτάνει πλέον το 20% επί του συνόλου των γεννήσεων.

H ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΥΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

Οι εμπνευστές της δεύτερης εκδοχής λένε ότι θα παγώνουν και θα αποθηκεύουν σε κλινική ανθρώπινα πτώματα για 50 έως 100 και πλέον χρόνια, έως ότου η επιστήμη και ιδιαίτερα η νανοτεχνολογία θα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέπει να λειτουργούν απόλυτα βιολογικά τα παγωμένα πτώματα.

Η πρώτη αίτηση για λειτουργία κλινικής κρυογενετικής στην Αυστραλία υποβλήθηκε πριν από λίγα χρόνια, από τον βιολόγο Φίλιπ Ρωάδη. Ο Μαρκ Μίλτον έκανε αίτηση για τη δημιουργία μεγαλύτερης κλινικής. "Εγώ και οι συνεργάτες μου πιστεύουμε πως η κρυογενετική κρατά το 'κλειδί' για την αιώνια ζωή", είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Cryogenics είναι μια νέα μορφή της επιστήμης που δίνει μια δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν πίσω στη ζωή, σε μια στιγμή που υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια τους.