Translator

Τετάρτη

Τα απαρχαιωμένα ΤΟΜΠ Μ113 του ελληνικού στρατού



Το M113 είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού που έχει εξοπλίσει όλες τις μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή της παρουσίας του στο Βιετνάμ τον Απρίλιο του 1962. Το M113 είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο θωρακισμένο όχημα των ΗΠΑ  στον πόλεμο του Βιετνάμ, και κερδίζει το παρατσούκλι “Green Dragon».

Το M113 εισήγαγε νέο εξωτερικό περίβλημα αλουμινίου που έκανε το όχημα πολύ ελαφρύτερο από τα προηγούμενα. Ήταν αρκετά παχύ για την προστασία του πληρώματος και των επιβατών από πυρά μικρών όπλων, αλλά αρκετά ελαφρύ όταν το όχημα ήταν μεταφερόμενο από αέρα και αμφίβια. Στον αμερικανικό στρατό, η σειρά M113 εδώ και καιρό έχει αντικατασταθεί από τα οχήματα μάχης Μ2 και Μ3 Bradley, αλλά μεγάλοι αριθμοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε ρόλους υποστήριξης, όπως θωρακισμένα ασθενοφόρα, μεταφορείς , κλπ.

 Η ευελιξία των M113 του απέδωσε ένα ευρύ φάσμα προσαρμογών του. Αυτές οι παραλλαγές μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των οχημάτων του Στρατού των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι έχουν πάνω από 80.000 M113s όλων των τύπων παραχθεί. Στον ελληνικό στρατό το όχημα αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρο στις παραμεθόριες μονάδες, ως όχημα μεταφοράς προσωπικού σε περίπτωση σύρραξης.

Όλα τα μα Μ113 όταν ήρθαν μεταχειρισμένα από τον αμερικανικό στον ελληνικό στρατό φορούσαν βενζινοκινητήρες και το πρώτο που έγινε ήταν η αντικατάστασή τους από πετρελαιοκινητήρες. Γενικά όλα είναι σε καλή κατάσταση και χρησιμοποιούνται τακτικά από όλες τις μονάδες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ 
Χρησιμοποιείται ως Τ/Θ όχημα μεταφοράς προσωπικού.Έχει δυνατότητα να μεταφέρει μια ομάδα Πεζικού με πλήρη φόρτο εκστρατείας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Μήκος: 4,86 μ. Πλάτος 2,68 μ. Ύψος: 2,2 μ. Βάρος Μάχης: 10,38 τον. Ισχύς κινητήρα: 215 ίπποι Χωρ.δεξ. καυσίμων: 363 λίτρα

 ΟΠΛΙΣΜΟΣ – ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ 
Πολυβόλο 0,50″ Φυσσίγια 0,50″ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ 
 Μέγιστη ταχύτητα: 67 χλμ./ώρα Αυτονομία: 483 χλμ Αναρριχητική ικανότητα: 60ο Υδάτινο κώλυμα: 1,67 μ. Κάθετο εμπόδιο: 0,6 μ. Διάβασε το πλήρες άρθρο εδώ: