Translator

Τρίτη

Κινδυνοι απο τις ολοσωμες εξετασεις αξονικου τομογραφου



επισημαίνουμε εξ' αρχής ότι πολλές φορές η ολόσωμη αξονική τομογραφία είναι απαραίτητη, (κόστος-ώφελος)

Σε άρθρο στην επιθεώρηση "Radiology", ο ογκολόγος. ειδικός στην ακτινοβολία, Ντέιβιντ Μπρένερ και συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, επισημαίνουν, ότι οι ολόσωμες εξετάσεις αξονικής τομογραφίας καταφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα ακτινοβολίας στον οργανισμό. 

"Η δόση ακτινοβολίας από μια ολόσωμη αξονική τομογραφία είναι συγκρίσιμη με τις δόσεις, που έλαβαν ορισμένοι από τους επιζήσαντες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της ατομικής βόμβας, όπου υπάρχει σαφής απόδειξη του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο", γράφει ο Μπρένερ. Οι επιστήμονες μελέτησαν φακέλους επιζησάντων, που κατά τη ρίψη των ατομικών βομβών έλαβαν χαμηλή δόση ακτινοβολίας και όχι φακέλους εκείνων με υψηλότερες δόσεις. Η δόση ακτινοβολίας από μια απλή ολόσωμη αξονική τομογραφία είναι μόλις ελάχιστα χαμηλότερη της μέσης δόσης ακτινοβολίας, που δέχτηκαν ορισμένοι επιζήσαντες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, κατέληξαν οι ερευνητές και είναι σχεδόν 100πλάσια από τη συνηθισμένη τομογραφία του μαστού.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν, πως ένας 45χρονος, που υποβάλλεται σε εξέταση ολόσωμης αξονικής τομογραφίας διατρέχει κίνδυνο 0,08% να εκδηλώσει καρκίνο στη ζωή του, κάτι, που σημαίνει, ότι μπορεί να παρουσιάσει την επάρατη νόσο ένα μεταξύ 1.200 ατόμων. Ωστόσο, ένας 45χρονος, που υποβάλλεται ετησίως σε ολόσωμη εξέταση αξονικής τομογραφίας επί 30 χρόνια αυξάνει το ποσοστό κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο στο 1,9%, ποσοστό, που αποτελεί την αιτία να εμφανίσουν καρκίνο ένα στα 50 άτομα.

Οι επιστήμονες, όμως υποστηρίζουν, ότι μερικές φορές ο κίνδυνος, από μία ολόσωμη αξονική τομογραφία, μπορεί ν' αξίζει τον κόπο για κάποιον, που ξέρει ότι έχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσει τη νόσο, όπως άνθρωποι με κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις ή με οικογενειακό ιστορικό στην ασθένεια.