Translator

Πέμπτη

Oι Σκοπιανοί Τελωνειακοί ζητούν “μιζες”



ζητάνε το κατιτίς τους για να μην τους κά­νουν τη ζωή των οδηγών δύσκολη. Ο λόγος, για τους Σκοπιανούς τελωνειακούς, που σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητι­στών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) έχουν βρει πονηρούς τρόπους να τα… παίρ­νουν από τους έλληνες φορτηγατζήδες που περνούν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα


“Δεν πάει άλλο. Έχουμε φτάσει στα όρια μας με τα παιχνιδάκια των Σκοπιανών τελω­νειακών. Εμποδίζουν με διάφορα τεχνάσμα­τα τη διέλευση των φορτηγών μας, που διακινούν ορυκτέλαια, παρότι υπάρχει σαφής διεθνής νομοθεσία. Ζητούν 200-300 ευρώ μίζα, υποτίθεται, για να συνοδεύουν το όχη­μα από το σκοπιανό τελωνείο στο ελληνικό. «Δεν υπάρχει λογική» κατάγγειλε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι εκτός από το φορτία ορυκτελαίων οι «γείτονες» τελωνειακοί κά­νουν και διάφορα άλλα… κόλπα για να παίρ­νουν χρήματα από τους Έλληνες επαγγελματίες οδηγούς. «Κάθε φορτίο που μεταφέρει κρέατα, για παράδειγμα από τη Γερμανία, φέρει τρία πιστοποιητικά. Παρότι η χρέωση για να περάσει το φορτίο είναι 50 ευ­ρώ. οι τελωνειακοί έχουν εφεύρει υπερω­ρίες για vα ελέγχουν τρία φύλλα χαρτί και εισπράττουν 120 ευρώ από κάθε οδηγό, για να τον αφήσουν να περάσει» συμπληρώνει ο κ. Κενανίδης.

Μάλιστα, συμπληρώνει πως παρότι οι έλεγχοι στα τελωνεία θα έπρεπε να είναι 24ωροι, οι Σκοπιανοί τελωνειακοί αρνούνται να πραγματοποιήσουν ελέγχους μετά τις 4 το απόγευμα, με ολέθριες συνέπειες πολλές φο­ρές για τους οδηγούς και τα εμπορεύματα.

ΙΙάντως. οι Ελληνες, διεθνείς μεταφορείς δεν έχουν να αντιμειωπίσουν μόνο τις πα­ρανομίες των Σκοπιανών τελωνειακών, αλλά και την χρήση και τα δυσβάσταχτα ποσά σε ασφάλειες και τέλη κυκλοφορίας, όπου σύμ­φωνα με τον κ. Κενανίδη έχουν καταφέρει τρομερό χτύπημα στον κλάδο.
«Την τελευταία πενταετία το 60% των Ελλήνων διεθνών μεταφορέων έχει βάλει λουκέτο ή μεταφέρθηκε στην Βουλγαρία. Εκεί τα ασφάλιστρα ενός φορτηγού κοστίζουν  500 ευρώ ετησίως, ενώ στην Ελλάδα 5.000 ευρώ!Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις ασφάλειες οδηγών, όπου στη Βουλγαρία κοστίζουν 70-100 ευρώ τον μήνα, ενώ στη χώρα μας 600. Μας έχουν πνίξει τα δάνεια» υπο­γράμμισε ο κ. Κατινίδης.

Πριν από μερικές ημέρες η ηγεσία της ΟΦΑΕ πραγματοποίησε συνάντηση στην πό­λη των Σκοπίων με στελέχη υπουργείων και τελωνείων της γείτονος, μετά την μεσολάβηση της ελληνικής πρεσβίιας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα από τις «μίζες» που απαιτούν οι Σκοπιανοί τελωνειακοί.