Translator

Τρίτη

Το ψηφιακο νομισμα Bitcoin


Το Bitcoin έχει αναδειχθεί ως η ενσάρκωση της φαντασίας του «απολιτικού» χρήματος. Αυτό όμως, δεν είναι ακριβώς ετσι, καθώς δεν υπάρχει απολιτικό, δηλαδή πολιτικά ουδέτερο. Ακόμη και να είναι φαινομενικά «απολιτικό», δεν παύει να είναι μια πολιτική στάση. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να υφίσταται ένα «μη-πολιτικοποιημένο νόμισμα»


 το εικονικό νόμισμα που εδώ και τέσσερα χρόνια προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί τώρα μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμία κεντρική αρχή / εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις). Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες.


Βέβαια, μέσα σε όλο αυτό τον πυρετό εξόρυξης του δικτυακού “χρυσού”, το Bitcoin, δεν παίζει μόνο του, μα πλέον έχει απέναντι του και άλλα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία κινούνται σε αντίστοιχα πεδία, έχοντας όμως βελτιώσει, όπως λένε, αδυναμίες του Bitcoin.


Παρ’ ολ’ αυτά, δεν είναι το μόνο, καθώς κάποια ακόμα ψηφιακά νομίσματα έκαναν την εμφάνιση τους και διεκδικούν μερίδιο στην πίτα.

Επί της ουσίας, μιλάμε για P2P (peer-to-peer) διαδικτυακα νομίσματα τα οποία επιτρέπουν στιγμιαίες συναλλαγές προς οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο. Βασίζονται, κυρίως, στο πρωτόκολλο του Bitcoin, αλλά διαφέρουν από το Bitcoin, είτε στο στο γεγονός ότι μπορούν να εξορυχθούν αποδοτικά με μη εξεζητημένο υλικό – hardware, είτε σε άλλα χαρακτηριστικά.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως πρακτικά ή πραγματικά πως είναι καλύτερα ή ισάξια του Bitcoin.
Στο τέλος παραθέτουμε μια λίστα με όλα (σχεδόν), τα διαθέσιμα εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα (e-coins).

Πιο πριν όμως, θα δούμε τρία από αυτά, τα οποία μαζί με το Litecoin, ξεχωρίζουν και δείχνουν να είναι πιο καλά από το Bitcoin, ενώ είναι διαθέσιμα στην σχετική αγορά και εξαργυρώνονται όλο και περισσότερο από καταστήματα.