Translator

Τετάρτη

Pantsir-S1 το αντιαεροπικο συστημα της Συριακης αεραμυνας με δυνατοτητες καταστροφής πυράυλων Tomahawk



Το Ρωσικό Pantsir-S1 ΄΄μικρής εμβέλειας ΄΄αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει και να καταστρέφει πυραύλους ακόμη και τους περίφημους Tomahawκ.
  Οι πύραυλοι κρουζ αποτελούν σχετικά δύσκολο στόχο για τα περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα λόγω της υψηλής ταχύτητας εισόδου, της χαμηλής διατομής ραντάρ, του περιορισμένου θερμικού ίχνους αλλά και των δυνατοτήτων έξυπνου προγραμματισμού πορείας και ελιγμών αποφυγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιαεροπορικά όπως το Pantsir-S που χρησιμοποιούν μεικτά συστήματα ιχνηλάτισης και ελέγχου πυρός που συνδυάζουν ραντάρ με θερμικούς αισθητήρες μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική απόδοση και αξιοπιστία.

Το ραντάρ μπορεί να προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση και αρχική εκτίμηση πορείας στόχου ενώ ο θερμικός αισθητήρας δύναται να εγκλωβίσει το στόχο στην τερματική φάση και σε περιβάλλον έντονων αντιμέτρων. Μπορεί δε να επιτρέψει την καταστροφή αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, πυραύλων αντι-ραντάρ αλλά ακόμα και πυρομαχικών ακριβείας! Αντίστοιχης φιλοσοφίας σύστημα αισθητήρων χρησιμοποιεί και το “δικό μας” TOR-M1, επίσης ρωσικής κατασκευής αλλά πολύ χαμηλότερων επιδόσεων.

Το Pantsir-S είναι εξοπλισμένο με δύο πυροβόλα των 30χιλ και 12 πυραύλους καθοδηγούμενους από ραντάρ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το σύστημα έχει εμβέλεια 12 χιλιόμετρα με χρήση των πυραύλων και 4 χιλιόμετρα με τα πυροβόλα του.

Σε τακτικούς ρόλους, το Pantsir S1 μπορεί να προσφέρει μια αδιαπέραστη ασπίδα σε μηχανοκίνητες μονάδες εναντίον αεροεκτοξευόμενων όπλων, μαχητικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Το Pantsir S1 με το νέο του ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης είναι ένα μοναδικό στο είδος του οπλικό σύστημα στον πλανήτη και η ποικιλία των στόχων που μπορεί να προσβάλει δεν έχει αντίστοιχο σε κανένα άλλο οπλικό σύστημα ή συνδυασμό συστημάτων.  

Η Συρια διαθετει 50 συστηματα Pantsir S1