Translator

Δευτέρα

Γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας αστροκύτωμα (αναλυση)



Τα αστροκύτταρα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πρωτεύοντος όγκου στον εγκέφαλο στην ομάδα όγκων του εγκεφάλου που ονομάζονται γλοιώματα. Πρωτογενή σημαίνει ότι έχουν προέλθει από τον εγκέφαλο αντί να εξαπλώνονται από αλλού. Περίπου το ένα τρίτο όλων των όγκων του εγκεφάλου που διαγνώστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αστροκύτταμα.
Αυτά αναπτύσσονται από έναν τύπο κυττάρου στον εγκέφαλο που ονομάζεται αστροκύτταρο, το οποίο είναι το πιο άφθονο κύτταρο στον εγκέφαλο. Υποστηρίζουν και προστατεύουν τους νευρώνες (νεύρα) και βοηθούν να περάσουν μηνύματα μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, τα αστροκύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο.

Τι προκαλεί ένα αστροκύτωμα;
Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσατε να κάνετε ή να αποφύγετε να κάνετε, που θα σας εμπόδιζε να αναπτύξετε έναν όγκο στον εγκέφαλο.

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους όγκους στον εγκέφαλο, η αιτία δεν είναι γνωστή. Η έρευνα για πιθανές αιτίες επικεντρώνεται γύρω από τα γονίδιά μας.
Τα γονίδια μας ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται. Μεταλλάξεις (αλλαγές) στα γονίδιά μας μπορεί να προκαλέσουν λάθος στη διαδικασία, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζουν έναν όγκο. Αυτές οι αλλαγές είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός λάθους που γίνεται όταν το κύτταρο αντιγράφει το DNA του πριν από τη διαίρεση.

Τύποι αστροκυττάρων
Οι όγκοι του εγκεφάλου (ή οι όγκοι όπως είναι γνωστοί διεθνώς) βαθμολογούνται από 1 έως 4, ανάλογα με το πώς μοιάζουν με το μικροσκόπιο και πώς είναι πιθανό να συμπεριφέρονται. Αυτό σημαίνει πόσο γρήγορα μεγαλώνουν και πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθούν.