Translator

Δευτέρα

αναπλαστικος καρκινος θυρεοειδους (αναλυση)



Επειδή αυτός ο καρκίνος είναι ήδη διαδεδομένος όταν διαγνωστεί, η χειρουργική επέμβαση συχνά δεν είναι χρήσιμη ως θεραπεία. Εάν ο καρκίνος περιορίζεται στην περιοχή γύρω από τον θυρεοειδή, η οποία είναι σπάνια, μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο θυρεοειδής και οι γειτονικοί λεμφαδένες. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερος καρκίνος στην περιοχή του λαιμού, ιδανικά να μην παραμείνει καρκίνος πίσω. Λόγω του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται ο αναπλαστικός καρκίνος, αυτό είναι συχνά δύσκολο ή αδύνατο.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν χρησιμοποιείται επειδή δεν λειτουργεί σε αυτόν τον καρκίνο.

Η θεραπεία ακτινοβολίας εξωτερικών ακτίνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία:

Να προσπαθήσετε να συρρικνωθεί ο καρκίνος πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να αυξήσετε την πιθανότητα να το αφαιρέσετε τελείως
Μετά από χειρουργική επέμβαση για να προσπαθήσει να ελέγξει οποιοδήποτε καρκίνο που παραμένει στο λαιμό
Όταν ο όγκος είναι πολύ μεγάλος ή εκτεταμένος για να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση
Εάν ο καρκίνος προκαλεί (ή μπορεί τελικά να προκαλέσει) δυσκολία στην αναπνοή, μια οπή μπορεί να τοποθετηθεί χειρουργικά στο μπροστινό μέρος του λαιμού και μέσα στην κάνθαρα για να παρακάμψει τον όγκο και να επιτρέψει στον ασθενή να αναπνεύσει πιο άνετα. Αυτή η τρύπα ονομάζεται τραχειοστομία.

Για τους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί, μόνο η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν ορισμένες αλλαγές στα γονίδια BRAF ή NTRK, άλλες επιλογές είναι η θεραπεία με τα στοχευμένα φάρμακα dabrafenib (Tafinlar) και trametinib (Mekinist) ή λαροτερετινίμπη (Vitrakvi).

Επειδή αυτοί οι καρκίνοι μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν, κλινικές δοκιμές νεότερων θεραπειών είναι επίσης μια επιλογή.